| RSS

accounting outsourcing in ukraine

IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його облігацій

Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його відсоткових забезпечених облігацій серії А та серії С на рівні uaBBB з прогнозом «негативний». Кредитні рейтинги збережено в Контрольному списку, що зумовлено невизначеністю щодо ступеню впливу на діяльність Емітента очікуваного сповільнення ділової активності внаслідок тривалих військових дій на території України через агресію з боку РФ. 

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом на території Кіровоградської області, що забезпечує стабільність збуту. Станом на початок квітня 2022 року ТОВ «ДТЕК МЕРЕЖІ» володіло 24,5% акцій ПрАТ «Кіровоградобленерго». Власником контрольного пакету акцій залишалося VS Energy International N.V. (Нідерланди), якому належить 51,6%. Ще 21,3% акцій належить ТОВ «ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ».

Чистий дохід ПрАТ «Кіровоградобленерго» за підсумками 2021 року склав 2,1 млрд грн, що на 31,5% перевищило показник попереднього року та обумовлено нарощенням основної складової надходжень – доходів від реалізації послуг з розподілу електроенергії (до 1,9 млрд грн, що становило 92% чистих доходів установи). За результатами 3 місяців 2022 року ПрАТ «Кіровоградобленерго» отримано 629,2 млн грн чистого доходу (проти 601,6 млн грн за аналогічний період минулого року). Надходження сформовані переважно доходами від реалізації послуг з розподілу електроенергії (95% у загальній структурі виручки). Підсумком діяльності ПрАТ «Кіровоградобленерго» за 2021 рік став чистий прибуток у розмірі 225,4 млн грн, що у понад 10 разів більше за результат 2020 року. За січень-березень 2022 року ПрАТ «Кіровоградобленерго» отримало також чистий прибуток у розмірі 100,9 млн грн, що лише на 5% менше за результат І кварталу 2021 року.

Динаміка фінансових результатів ПрАТ «Кіровоградобленерго» за підсумками 2021 року зумовила зростання показників рентабельності, втім за січень-березень 2022 року відповідні значення дещо знизились, порівняно з аналогічним періодом минулого року. В аналізованому періоді власний капітал ПрАТ «Кіровоградобленерго» збільшився на 100,9 млн грн (+4,5%) і станом на 31.03.2022 р. становив 2,3 млрд грн. Нерозподілений прибуток зріс до 1,1 млрд грн, що посприяло стійкості власного капіталу. Питома вага власного капіталу у загальній структурі джерел фінансування діяльності (фінансова незалежність) зросла до 81%.

За підсумками 2021 року та І кварталу 2022 року обсяг відсоткових боргових зобов’язань ПрАТ «Кіровоградобленерго» зменшився на 55% та станом на 31.03.2022 р. склав 67,4 млн грн. Чистий борг становив 20,7 млн грн, що на 81% менше, порівняно з початком минулого року. Рівень боргового навантаження оцінюється Рейтинговим агентством як низький. ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2018-2021 рр. та 3 місяці 2022 року, довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI-Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

(c) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 316 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<