| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Первичные бухгалтерские документы нужны более 3-ех лет, если не было проверки налоговых органов

Первичные бухгалтерские документы в Укрине нужно хранить более 3-ех лет, если не было проверки налоговых органов. Такая норма заложена в приказе Минюста Украины от 12.04.2012 г. №578/5, который вступает в силу с 1 января 2013 года. Стандартный срок хранения бухгалтерской документации в Украине составляет 3 года с момента его создания за исключением документации по начислению и выплате заработной платы (75 лет). Однако в документе появилась приписка, что бухдокументы хранятся 3 года «… при условии завершения проверки государственными налоговыми органами по вопросам соблюдения налогового законодательства …».

З першого січня 2013 року набирає чинності наказ Міністерства юстиції України від 12.04.2012 р. №578/5 про терміни зберігання бухгалтерської документації

Перелік включає типові документи, що створюються при документуванні однотипних (загальних для всіх) управлінських функцій, виконуваних органами державної влади та місцевого самоврядування, іншими установами, підприємствами та організаціями незалежно від функціонально-цільового призначення, рівня і масштабу діяльності, форми власності, а також документацію, що створюється унаслідок виробничої та науково-технічної діяльності організацій.
Для полегшення роботи з визначення строків зберігання документів до Переліку включено також окремі види документів нетипового характеру.
Перелік є нормативно-правовим актом, призначеним для використання усіма організаціями при визначенні строків зберігання документів, їх відборі для постійного та тривалого (понад 10 років) зберігання або знищення.
Цей Перелік може використовуватися також фізичними особами – підприємцями.
Як зазначає Держархівслужба, бухгалтерську документацію слід зберігати протягом трьох років за умови завершення податкової перевірки. Документи, що містять інформацію про операції, що підлягають фінмоніторингу, зберігаються протягом п’яти років. У спірних випадках, наприклад, при оскарженні податкових рішень у суді, відповідні папери зберігаються до ухвалення остаточного рішення.

Наказ Міністерства юстиції України від 12.04.2012 р. №578/5, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.04.2012 р. за №571/20884 (Сроки хранения документов — 660 Кб скачать)

ДЕРЖАВНА АРХІВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 13.09.2012 р. N 01.2/2855
Про терміни зберігання первинних бухгалтерських документів тимчасового зберігання підприємств
У відповідності зі ст. 288, 315, 321, 325, 326, 330, 342 Переліку типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів (далі — Перелік), затвердженого наказом Головархіву України від 20.07.98 р. N 41, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 17.09.98 р. за N 576/3016 (із змінами та доповненнями), строк зберігання первинних бухгалтерських документів тимчасового зберігання становить 3 роки (за умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства. У разі виникнення суперечок (розбіжностей), порушення кримінальних справ, відкриття судами провадження у справах — зберігаються до ухвалення остаточного рішення).
Відповідно до Переліку типових документів, що утворюються в ході діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженим наказом Міністерства юстиції від 12.04.2012 р. N 578/5 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції 17.04.2012 р. за N 571/20884, який набуває чинності з 01.01.2013 р., термін зберігання первинних бухгалтерських документів складає 3 роки (за умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства. У разі виникнення спорів (розбіжностей), порушення кримінальних справ, відкриття судами провадження у справах — зберігаються до ухвалення остаточного рішення. Документи, що містять інформацію про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, зберігаються 5 років).
Обчислення строків зберігання документів проводиться з 01 січня року, наступного за роком завершення їх діловодством. Наприклад, обчислення терміну зберігання справ, завершених діловодством у 2009 році, починається з 01 січня 2013 року.
Порядок роботи з документами від їх створення в діловодстві до передачі на архівне зберігання встановлюють Правила роботи архівних підрозділів органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, затверджені наказом Держкомархіву України від 16.03.2001 р. N 16 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 08.05.2001 р. за N 407/5598 (із змінами) (далі — Правила).
Підпунктом 3.3 Правил вказано, що документи з моменту їх створення (на стадії діловодства) зберігаються за місцем формування справ. Схоронність забезпечується керівником структурного підрозділу і посадовою особою, відповідальною за діловодство у вказаному підрозділі. У робочих кімнатах справи повинні зберігатися в шафах які закриваються вертикально.
Відповідно до п. 4.5 Правил відбір документів, строки зберігання яких закінчилися, та складання акта про вилучення цих документів для знищення здійснюються після зведення описів справ підприємства за відповідний період. Зведені описи і акт розглядаються експертною комісією (ЕК) підприємства одночасно. Схвалені ЕК підприємства описи справ, акти про вилучення для знищення документів разом подаються на розгляд експертно-перевірною комісії (ЕПК) відповідного державного архіву. Схвалені ЕПК описи справ постійного зберігання, а також погоджені нею описи справ з особового складу та акти про вилучення для знищення документів затверджуються керівником підприємства, після чого підприємство- фондотворець має право знищувати документи
В. о. Голови служби В. Воронін

Какую ответственность несет налогоплательщик за несохранность первичных документов?

(c) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 20079 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<