| RSS

accounting outsourcing in ukraine

У 2021 році міжнародні резерви України зросли до майже 31 млрд дол. США

11 Январь, 2022 | 1 комментарий | Размещено в банк, валюта, гривна, НБУ, Украина

Станом на 1 січня 2022 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 30 940,9 млн дол. США. Упродовж 2021 року вони зросли на 1,8 млрд дол. США, або на 6%. Міжнародні резерви збільшилися завдяки отриманню Україною зовнішнього фінансування та купівлі валюти Національним банком на валютному ринку. 

Так, у серпні 2021 року Україна отримала 1 928,2 млн спеціальних прав запозичень (СПЗ) у межах загального розподілу від МВФ, а у листопаді – другий транш від МВФ за програмою stand-by обсягом 500 млн СПЗ. Упродовж року також вдалося отримати інше пов’язане офіційне фінансування, зокрема від Єврокомісії обсягом близько 600 млн євро.

Загалом із зовнішніх та внутрішніх джерел у 2021 році Україна отримала 11,2 млрд дол. США, що майже компенсувало платежі з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті (11,5 млрд дол. США).

Упродовж більшої частини року пропозиція валюти на ринку переважала над попитом насамперед завдяки сприятливій світовій кон’юнктурі для основних товарів українського експорту. Національний банк діяв відповідно до Стратегії валютних інтервенцій і викуповував сформований надлишок валюти для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи ринковому тренду. За підсумками року чиста купівля валюти Національним банком перевищила 2,4 млрд дол. США.

У грудні 2021 року міжнародні резерви України зросли на 342,5 млн дол. США, або на 1,1%. Збільшення їх обсягу насамперед зумовлювалося валютними надходженнями на користь уряду.

Загалом динаміку резервів упродовж грудня визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду становили 1 365,6 млн дол. США, зокрема 858,3 млн дол. США – від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП) та 105 млн дол. США – від Світового банку. На обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 847,7 млн дол. США, у тому числі 588,2 млн дол. США – на обслуговування та погашення ОВДП;

  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

З метою згладжування надмірних коливань, Національний банк викупив на валютному ринку 84 млн дол. США та продав 236,5 млн дол. США впродовж минулого місяця. Отже, обсяги чистого продажу валюти центральним банком на валютному ринку в грудні становили 152,5 млн дол. США;

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів. У минулому місяці їх вартість зменшилася на 22,9 млн дол. США.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,1 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

(c) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 776 просмотров, 1 - сегодня |
Follow Discussion

1 комментарий to “У 2021 році міжнародні резерви України зросли до майже 31 млрд дол. США”

  1. admin:

    Курс на межбанке приблизился к 28 грн/долл.

Оставить комментарий





<