| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Райф отримав понад 2,3 млрд. прибутку у 1 півріччі 2021 р.

Райффайзен Банк отримав прибуток у 2 кварталі 2021 року у розмірі 1,25 млрд грн, а з початку року наростаючим підсумком прибуток банку склав 2,33 млрд грн. Як і у попередні періоди, такий результат є одним із найкращих серед українських банків. 

Чисті процентні доходи Райфу за результатами роботи у січні-червні 2021 року досягли 3,83 млрд грн, що майже на 3% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Отримані банком чисті комісійні доходи за перше півріччя склали 1,18 млрд грн (за той самий період 2020-ого – 1,20 млрд грн).

Активи Райффайзен Банку з початку цього року зросли на 9,4% – до 117,40 млрд грн. Банк активно кредитував – його кредити клієнтам збільшилися більш ніж на 20% з початку року і досягли 54,97 млрд грн.

Зобов’язання банку за 6 місяців 2021 року зросли на 10,5% порівняно із 31 грудня 2020р. – до 104,27 млрд грн. Як і раніше, Райффайзен Банк користується довірою в Україні і залишається одним із лідерів ринку по залученню коштів клієнтів – за цим показником він продемонстрував з початку 2021 року приріст на 11,3% до 98,18 млрд грн станом на 30 червня.

Райффайзен Банк традиційно має достатньо капіталу (станом на кінець червня 2021 року капітал банку склав 13,12 млрд грн) і гарні показники ліквідності. Показник достатності капіталу банку на 30 червня 2021 року становив 16,13% (при встановленому вимогами НБУ мінімальному рівні 10%).

АТ «Райффайзен Банк» — найбільший український банк із іноземним капіталом, що працює на ринку з 1992 року.

Із жовтня 2005 р. банк є частиною іноземної банківської групи Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (Австрія). Групі РБІ на кінець червня 2021 р. належало 68,26% акцій Райффайзен Банку, ще 30% — Європейському банку реконструкції та розвитку.

Райффайзен Банк надає широкий перелік фінансових послуг 2,6 млн клієнтам через загальнонаціональну мережу, до якої входять 393 відділення та близько 1800 банкоматів по всій Україні, а також мобільні додатки Raiffeisen Online та Raiffeisen Business Online.

(c) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 454 просмотров, 1 - сегодня |
Follow Discussion

1 комментарий to “Райф отримав понад 2,3 млрд. прибутку у 1 півріччі 2021 р.”

  1. admin:

    РБІ: Результати за 1 півр. – консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі
    Чистий відсотковий дохід зріс на 5% у порівнянні з попереднім кварталом
    Чистий комісійний дохід значно зріс на 15% у порівнянні з попереднім кварталом – до 499 млн євро
    Загальні адміністративні витрати знизилися на 2% у річному вимірі
    Коефіцієнт резервування становить 0,23% з огляду на розформування резервів та низький рівень зростання кількості кредитів на 3 стадії
    Консолідований прибуток зріс на 66% у річному вимірі до 612 млн євро, завдяки нижчим витратам на ризик
    Обсяг кредитів, виданих клієнтам, зріс на 4% від початку року
    Коефіцієнт базового капіталу першого рівня (CET1) становить 13,3% (на повній основі, включно з результатом за період від початку року)
    Позитивна динаміка зростання доходу, що прослідковувалася у першому кварталі, продовжилася також у другому кварталі. Консолідований прибуток суттєво зріс на 66% до 612 млн євро у річному вимірі. Збільшення обсягів бізнесу, в основному у короткостроковому кредитуванні, дозволило стабілізувати чистий відсотковий дохід, на який вплинули зниження облікових ставок та девальвація валют. Якщо позитивна динаміка щодо чистого відсоткового доходу лише почала прослідковуватися у другому кварталі, то чистий комісійний дохід уже досягнув того ж рівня, як до пандемії, та навіть збільшився на 11%. Зростання консолідованого прибутку обумовлене також значно меншими резервами під кредити, які наразі становлять 110 млн євро, знизившись на 65% у порівнянні з попереднім періодом.

    «Ми дуже задоволені динамікою, що спостерігалась у першому півріччі. Ми значно покращили наш консолідований результат у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, успішно завершили процес придбання чеського банку Equa та досягли успіху у випуску та розміщенні «зелених» облігацій», — зазначає Йоганн Штробль, голова правління РБІ, і додає: «Ми є лідерами в Австрії, а також серед країн Центральної і Східної Європи у випуску «зелених» облігацій і впровадили нашу власну програму щодо випуску «зелений» облігацій у дочірніх банках РБІ в Центральній і Східній Європі. У першому півріччі Tatra banka у Словаччині, Raiffeisen Bank у Румунії та Raiffeisenbank у Чеській Республіці випустили «зелені» облігації на загальну суму майже 1 млрд євро, завдяки чому Група РБІ стала провідним емітентом «зелених» облігацій у цих країнах».

    Загальні адміністративні витрати дещо знизились

    Операційний дохід знизився на 3% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 2 641 млн євро. Чистий відсотковий дохід знизився на 135 млн євро до 1 571 млн євро в результаті зниження відсоткових ставок у багатьох країнах присутності групи, а також у зв’язку з девальвацією валют, зокрема, в Росії та Україні. Незважаючи на знецінення валют у країнах Східної Європи, чистий комісійний дохід підвищився на 93 млн євро до 932 млн євро, головним чином, у зв’язку зі збільшенням обсягу операцій у сфері клірингових, розрахункових та платіжних послуг та обміну валют протягом звітного періоду, після запровадження обмежень у зв’язку з COVID-19 у минулому році.

    Загальні адміністративні витрати знизились на 2% порівняно з аналогічним періодом минулого року, або на 24 млн євро, до 1 427 млн євро. Коливання валютних курсів призвело до зниження на 54 млн євро.

    Істотне зниження збитків від знецінення фінансових активів

    У звітному періоді було відображено в обліку збитки від знецінення фінансових активів у сумі 110 млн євро, порівняно з 312 млн євро у аналогічному періоді минулого року.

    Коефіцієнт непрацюючих кредитів дещо знизився, на 0,1 п.п. порівняно з кінцем року – до 1,7%, головним чином через збільшення вкладів у центральних банках, тоді як коефіцієнт непрацюючих кредитів знизився на 1,2% до 60,3%.

    Коефіцієнт базового капіталу 1 рівня (на повній основі) становить 13,3%

    Включаючи результати за перше півріччя 2021 року, коефіцієнти капіталу (на повній основі) є такими: коефіцієнт базового капіталу 1 рівня становить 13,3%, при відрахуванні дивідендів, які були спочатку запропоновані за 2019 рік, коефіцієнт 1 рівня 15,2% та загальний коефіцієнт капіталу 18,1%.

    Квартальні результати

    Порівняно з першим кварталом 2021 року, операційний дохід збільшився на 123 млн євро, до 1 382 млн євро – головним чином завдяки чистому комісійному доходу, а також чистому відсотковому доходу.

    Загальні адміністративні витрати зросли на 42 млн євро порівняно з попереднім кварталом, до 735 млн євро.

    Збитки від знецінення фінансових активів скоротилися на 47 млн євро, до 31 млн євро.

    Консолідований прибуток збільшився на 83% до 396 млн євро порівняно з минулим кварталом.

    Прогноз

    «Ми відкоригували прогноз через позитивну динаміку щодо попиту на кредити та витрати на ризики», — зауважив Йоганн Штробль.

    Нове кредитування активізувалось у другому кварталі, і наразі ми очікуємо на зростання кредитів у межах однорозрядних відсоткових значень за результатами 2021 року (не враховуючи Equa bank).

    Очікується, що якщо не відбудеться нових локдаунів, коефіцієнт резервування за 2021 рік становитиме близько 50 базисних пунктів.

    У Групи залишається ціль щодо досягнення співвідношення витрат та доходів на рівні близько 55% – можливо вже у 2022 році, залежно від швидкості відновлення.

    РБІ очікує на покращення консолідованої рентабельності власного капіталу у 2021 році та має ціль досягнути 11% у середньостроковій перспективі.

    Група Райффайзен підтверджує ціль щодо коефіцієнту базового капіталу першого рівня на рівні приблизно 13% у середньостроковій перспективі.

    З огляду на цю ціль, планується розподілити від 20 до 50% консолідованого прибутку.

Оставить комментарий





<