| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Затверджено ліквідмасу АТ АКБ «Аркада»

21 Январь, 2021 | 2 комментариев | Размещено в банк, банкротство, Украина, финансы

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив перелік акцептованих вимог кредиторів АТ АКБ «Аркада» та ліквідаційну масу банку. На сьогодні триває процес підготовки активів до виставлення їх на продаж. Саме за рахунок коштів, одержаних у результаті ліквідації банку та реалізації його майна, задовольнятимуться вимоги кредиторів. Попри те, що на балансі банку є цікаві об’єкти (передусім мова йде про земельні ділянки у передмісті Києва) – перспективи задоволення вимог кредиторів фактично залежать від того, чи вдасться банку повернути у власність будівлю колишнього головного офісу у самому центрі столиці – вул. Ольгинській, 3-А.

— У січні 2021 року Фондом гарантування вкладів було затверджено реєстр акцептованих вимог кредиторів банку «Аркада» на загальну суму понад 621 млн грн. Із них 286 млн грн – це сума гарантованого відшкодування. Ще 43 млн грн – кошти фізичних осіб, що перевищують гарантовані 200 тисяч гривень. У сьомій черзі вимоги юридичних осіб на загальну суму 270 млн грн, — розповіла Ольга Білай, заступник директора-розпорядника Фонду.

Задовольняти вимоги кредиторів Фонд гарантування буде за рахунок управління та продажу активів банку. 18 січня рішенням виконавчої дирекції Фонду було затверджено ліквідаційну масу АТ АКБ «Аркада», яку незалежні суб’єкти оціночної діяльності (СОД) оцінили в 1,3 млрд грн.

Майже 84% цієї суми – 1,1 млрд грн – вартість нерухомості. Зокрема, на балансі банку перебуває понад 200 га землі для будівництва та ведення сільського господарства у передмісті Києва – м. Буча, м. Бровари та с. Михайлівка-Рубежівка, продаж яких почнеться уже навесні.

Та все ж основний актив банку – це будівля колишнього головного офісу у центрі Києва на вул. Ольгинській та земельна ділянка під нею. Напередодні визнання банку неплатоспроможним було вчинено спробу незаконного виведення цих активів з балансу банку. І саме від їх повернення залежать перспективи розрахунку із кредиторами банку. Адже оціночна вартість цих активів – понад 770 млн грн, що становить майже 60% вартості усіх активів банку.

— Основною причиною визнання банку «Аркада» неплатоспроможним свого часу було незаконне виведення цих активів із власності банку, — нагадала Ольга Білай, заступник директора-розпорядника Фонду. – Фонд продовжує боротьбу за ці активи, адже саме від цього залежить вчасний та повний розрахунок з кредиторами банку «Аркада». Ми подали клопотання до суду про накладення арешту на ці об’єкти, щоб унеможливити їх неправомірну передачу третім особам. Але, на жаль, у січні Печерський районний суд Києва відхилив таке клопотання Фонду. Ми продовжимо боротьбу за повернення основних активів банку шляхом визнання недійсності та нікчемності правочинів щодо передання їх в іпотеку третім особам.

Як відомо, у вересні 2019 року банк передав в іпотеку під забезпечення зобов’язань пов’язаної компаніїї – ТОВ «Будеволюція» – свій головний офіс та земельну ділянку. Згадувана компанія взяла кредит на суму 260 млн грн у фізичної особи Олега Неліна. Умови укладеного кредитного договору, зокрема явно завищені для позичальника штрафні санкції (за затримку оплати понад один день штраф становить 100% загальної суми заборгованості), вказують на те, що головною метою цих дій було виведення з банку основних його активів.

У подальшому, 21 липня 2020 року власником будівлі головного офісу та земельної ділянки «АРКАДИ», відповідно до записів у Держреєстрі, став Олег Нелін. А вже 30 липня 2020 року він передав нерухомість в іпотеку іншій фізособі, зобов’язавшись виконати своє нове зобов’язання, забезпечене іпотекою, вже до 11 серпня. При цьому такі дії були вчинені ще до настання терміну виконання основного зобов’язання за кредитом, наданим Неліним ТОВ «Будеволюція», згідно умов кредитного договору.

Від самого початку здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможного АТ «АКБ «Аркада» Фонд веде боротьбу, у тому числі в судах, за повернення будівлі головного офісу. Є всі підстави вважати вказані дії здійсненням шахрайської схеми з метою виведення майна «АРКАДИ», в результаті якої банк позбувся своїх головних активів, маючи при цьому проблеми з ліквідністю. Особливу увагу привертає те, що правочин був учинений за участю пов’язаних з банком осіб, а також на вкрай невигідних умовах для банку. Сьогодні на розгляді у судах перебуває одразу кілька справ, метою яких є повернення активів у власність банку. Про їхній перебіг Фонд повідомлятиме на сайті додатково.

(c) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 370 просмотров, 1 - сегодня |
Follow Discussion

2 комментариев to “Затверджено ліквідмасу АТ АКБ «Аркада»”

  1. admin:

    Борьба за недвижимость.

Трекбеки

  1. 70% вкладників банку «АРКАДА» отримали відшкодування  

Оставить комментарий





<