| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Лише 38% малих та середніх підприємств в Україні приймають безготівкові платежі

31 Январь, 2019 | Нет комментариев | Размещено в банк, ИТ, МСБ, Платежи, Украина

Компанія Mastercard дослідила головні потреби та виклики малого та середнього бізнесу у країнах Центральної та Східної Європи в розвитку безготівкових оплат. За результатами дослідження Mastercard SME Monitor, Україна має один із найнижчих показників терміналізації малого та середнього бізнесу серед країн регіону. Сьогодні лише 38% МСБ в Україні надають можливість безготівкової оплати клієнтам, тобто 62% підприємств працюють лише з готівкою. До того ж, у рамках дослідження 40% представників МСБ, які мають платіжні термінали, вказали, що переважна частка розрахунків відбувається готівкою (понад 80%). 

Для порівняння, лідерами за рівнем терміналізації малого та середнього бізнесу є Чеська Республіка, Греція, Польща та Словаччина, де у середньому 75% підприємств мають опцію безготівкових розрахунків. У Греції, зокрема, високі показники пояснюються тим, що терміналізація МСБ є обов’язковою згідно з вимогами місцевого законодавства.

Згідно з даними Європейського центрального банку, в Україні на 1 мільйон громадян припадає 6 155 POS-терміналів, тоді як середній показник для країн Центральної та Східної Європи становить 17 909 POS-терміналів.

На думку представників МСБ, низький рівень терміналізації в Україні спричинено рядом перешкод, які стримують перехід МСБ на безготівкові оплати. Зокрема, респонденти визначають низьку купівельну спроможність (26,1%), бюрократичні процедури (22%), а також високі податки (11,9%).

Найбільша кількість малих та середніх підприємств в Україні зосереджена у сфері послуг (20,6%), роздрібної торгівлі (20,2%), обробної промисловості (12,8%) та FMCG (11,5%).

«Одним із основних пріоритетів для Mastercard є розвиток фінансової інклюзії — включеності населення і бізнесу в фінансову систему і навчання користуванню платіжними інструментами. Рівень фінансової включеності впливає як на економічне зростання країни, так і на життя громадян: згідно з даними міжнародних досліджень, збільшення рівня фінклюзії на 10% сприяє зростанню ВВП країни у середньому на 0,3%. Для України це понад 9 мільярдів гривень. Розвиток традиційних та інноваційних інструментів прийому безготівкових платежів серед МСБ є стратегічно важливим завданням, яке дасть переваги і торговцям, і покупцям, і державі в цілому»,— підкреслила Інга Андреєва, генеральний директор Mastercard в Україні.

Представники МСБ погоджуються, що перехід до безготівкового способу розрахунків має переваги як для користувачів, так і для самого бізнесу. Серед головних драйверів цього процесу вони називають: бажання споживачів розраховуватися безготівково, можливість розширення бізнесу та відповідність бізнесу сучасним технологіям. Більшість представників малого та середнього бізнесу вбачають перевагу впровадження безготівкової інфраструктури у простоті здійснення оплат (64%).

Частка безготівкових операцій в Україні стабільно зростає і вже становить понад 44% від загального об’єму операцій з платіжними картками. Цьому сприяє розвиток безготівкової інфраструктури в країні: за даними НБУ, за перші три квартали 2018 року кількість торгових платіжних терміналів зросла на 13,6% — до 263,5 тис., при цьому понад 78% із них вже безконтактні. У 2018 році компанія Mastercard разом із партнерами реалізувала ряд інноваційних пілотних проектів для прийому безготівкових платежів МСБ на основі технології Mastercard QR та платформи цифрових гаманців Masterpass. Технологія дає змогу розраховуватись з мобільних додатків через динамічний QR код у фізичних торгових точках. Цифровий гаманець Masterpass безпечно зберігає дані карток різних платіжних систем, без необхідності щоразу вводити карткові реквізити (номер картки, CVC-2 код та ін.).

(с) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 853 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<