| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Президент Украины отменил кабминовский «налог на импортную тару»

Президент Украины подписал Указ № 718/2009, который приостановил действие запущенного в действие механизма взимания «налога на импортную тару». Об этом сообщает BankNews со ссылкой на сайт главы государства.

Во исполнении норм правительственных постановлений, которые были приостановлены Указом президента таможенные органы Украины, начиная с августа 2009 года при растаможивании грузов, которые были затарированы, требовали заключать договор с компанией «Укрэкокомресурсы» на получение услуг утилизации отходов тары на территории Украины.

Услуги данной компании составляли от 0,35 до 1,7 грн за каждый кг утилизированной тары. При этом под тарой понималась разница между брутто и нетто весом импортированного товара. Например при нетто весе товара 100 грамм, его брутто вес в упаковке составляет 250 грамм. Для целей утилизации бралась сумма 150 грамм.

Текст Указа ниже:

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 718/2009

Про зупинення дії окремих положень постанов Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 915 та від 20 травня 2009 року № 508

Кабінет Міністрів України 20 травня 2009 року видав постанову № 508 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 р. № 915», якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 915 «Про впровадження системи збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації відходів як вторинної сировини».

Пунктом 2 змін, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 915, пункт 5 названої постанови (яким було передбачено можливість забезпечення збирання, сортування, заготівлі та утилізації використаної тари (упаковки) підприємствами, установами, організаціями самостійно або шляхом укладення договорів про надання послуг із збирання, сортування, перевезення, переробки та утилізації використаної тари (упаковки) з державною компанією «Укрекокомресурси» чи іншими спеціалізованими підприємствами, що мають відповідні ліцензії і умови для надання таких послуг на території України) викладено в новій редакції, за якою підприємства, установи та організації усіх форм власності, які використовують в Україні тару і пакувальні матеріали або імпортують їх разом з продукцією, зобов’язано самостійно з дотриманням вимог законодавства забезпечити приймання та утилізацію використаних тари і пакувальних матеріалів або укласти з державною компанією «Укрекокомресурси» договори про організацію їх збирання, заготівлі та утилізації.

Таким чином, оскільки для самостійного здійснення утилізації тари та пакувальних матеріалів зазначеним підприємствам, установам, організаціям на всій території України потрібно створити належну інфраструктуру, що на практиці виконати практично неможливо, постанова Кабінету Міністрів України № 508 зобов’язує виробників та імпортерів укладати контракти з єдиним підприємством — державною компанією «Укрекокомресурси», чим унеможливлює здійснення підприємницької діяльності більш як 1800 спеціалізованими підприємствами, що мають ліцензії і умови для надання відповідних послуг на території України.

Таке рішення Кабінету Міністрів України не відповідає Конституції України, за якою кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція не допускаються, види і межі монополії визначаються законом (частини перша і третя статті 42), правила конкуренції визначаються виключно законами України (пункт 8 частини першої статті 92), держава забезпечує захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання, усі суб’єкти права власності рівні перед законом (частина четверта статті 13), кожен має право розпоряджатися своєю власністю (частина перша статті 41). Вирішивши підзаконним актом питання, віднесені Конституцією України до сфери законодавчого регулювання, Кабінет Міністрів України порушив і норми статті 75, пункту 3 частини першої статті 85, статті 91 Конституції України, за якими прийняття законів належить до повноважень парламенту — Верховної Ради України як єдиного законодавчого органу в Україні.

Відтак, зазначене рішення Кабінету Міністрів України не відповідає також нормам частини другої статті 8 Основного Закону держави, якою проголошено, що закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй, частини другої статті 6 та частини другої статті 19 Конституції України, які зобов’язують органи виконавчої влади здійснювати повноваження у встановлених Конституцією межах та діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, частини третьої статті 113, за якою Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується, зокрема, Конституцією України, частини першої статті 117 Конституції України, за якою Кабінет Міністрів України видає постанови і розпорядження в межах своєї компетенції.

Ураховуючи викладене, відповідно до пункту 15 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1. Зупинити дію:

абзацу другого пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 915 «Про впровадження системи збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини» (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 508);

абзацу четвертого пункту 2 змін, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 р. № 915, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 508.

2. Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо відновлення конкуренції при наданні послуг зі збирання, сортування, перевезення, переробки та утилізації використаної тари (упаковки).

3. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО

8 вересня 2009 року

Оставить комментарий 2718 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<