| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Затягування війни змушує змінювати монетарну політику – член Ради НБУ

1 Июнь, 2022 | 1 комментарий | Размещено в банк, кризис, НБУ, Украина

Необхідність змін монетарної політики, питання про яку порушив Нацбанк України, зумовлена потребою адаптації економіки до затяжної війни, вважає член Ради НБУ Віктор Козюк. 

«Три місяці війни – це не тимчасовий шок, який потребував різкої разової адаптації, а затяжний процес, який вимагає активації пристосовчих механізмів», – написав він у фейсбуці в середу.

За його словами, оскільки економіка розпочинає адаптацію до життя в умовах війни, то й макроекономіка має ґрунтуватися на нових реаліях.

Він додав, що будувати макроекономіку на підставі перманентних очікувань міжнародної допомоги недалекоглядно.

Козюк зазначив, що про потребу змін свідчить низка ризиків. Зокрема, формування монетарного нависання у вигляді розбіжності трендів поточних і строкових депозитів, зміни структури поточного рахунку платіжного балансу та зростання ролі валютних резервів.

Аргументом для змін також є формування у поточних умовах «військової» інфляції, неадекватність відсоткових ставок, неможливість фінансування бюджетного дефіциту та множинність курсів, що спотворюють ринок.

«Заморозка курсу та облікової ставки були реакцією на одноразовий шок. Але надалі потрібне повернення до ринкових механізмів встановлення цін на грошовому ринку. Ставка потребує перезапуску. Причому ще раніше за перезапуск гнучкості курсу», — вважає член Ради НБУ.

За його словами, якщо раніше можна було говорити про недієвість ставки з міркувань монетарної трансмісії, то тепер роль ставки змінюється: це створення переваги володіння гривневими інструментами й сильний сигнал, що свідчить про готовність захищати резерви.

У коментарях до своєї посади Козюк погодився, що Нацбанку було б логічно підвищити облікову ставку вже на найближчому засіданні 2 червня.

(c) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 3408 просмотров, 1 - сегодня |
Follow Discussion

1 комментарий to “Затягування війни змушує змінювати монетарну політику – член Ради НБУ”

  1. Савостин про Банки:

    Підвищення облікової ставки це правильне рішення.
    Але курс відпускати небезпечно. Його треба тримати «спеціально зафіксованим».
    То що якщо курсові коливання доведуть до піку* цифру не будемо писати…
    Що може привести до підвищення забовязань банків — та автоматично для формування резервів — ВОДНОЧАС!!! — БУДЕ ДОРОГА ГРИВНЯ!
    Це неприпустимо!
    В Україні була практика утримання курсу — треба вертатися до валютного коредору. Точніше до практики «Свободного коливання в рамках валютного каредору». Це означає що на треба буде витрачати резерви — но тут требо помогати нам — нашим партнерам.

Оставить комментарий





<