| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Що буде з Росією після відключення від SWIFT?

8 Декабрь, 2021 | Нет комментариев | Размещено в банк, Платежи, Россия
Сполучені Штати Америки розглядають варіант відключення РФ від міжбанківської платіжної системи SWIFT у разі повномасштабного вторгнення в Україну.

Що таке SWIFT? Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications – це міжнародна організація, якій належить однойменна глобальна міжбанківська система здійснення платежів та передачі інформації.
Це банківська система інтернет, яка дозволяє їм з різних країн проводити між собою перекази відносно швидко і дешево.
Завдяки цьому клієнти банків в сотнях країнах можуть здійснювати оплату товарів та послуг за кордон, проводити грошові перекази зі свого рахунку на рахунки фізичних та юридичних осіб в інші країни.
SWIFT це кооператив з банків. Власниками організації є всі підключені до системи учасники. Зараз учасниками SWIFT є більше 11 тисяч банків із сотень країн. Щоденно через неї проходить платежів на більш як $5 трлн.
Кого уже відключали від SWIFT? В 2012 році SWIFT, на вимогу США, відключила від системи банки Ірану, оскільки Тегеран відмовлявся згорнути розробку ядерної програми. У випадку відмови самій системі SWIFT загрожували санкції від США.
Через чотири роки Іран повернули у SWIFT, але уже в 2018 країна знову потрапила під санкції США і була ще раз ізольована від глобальної міжбанківської системи. В результаті громадяни та компанії з Ірану перераховують гроші через приватні рахунки в банках Об’єднаних арабських еміратів та Туреччини. Окрім того, Іран частково проводить платежі через російську Систему передачі фінансових повідомлень.
Що означає для Росії відключення від SWIFT?
Російська Федерація входить в п’ятірку найбільших користувачів SWIFT. Саме тому, у випадку відключення Росії від SWIFT, банківську систему країни очікує ізоляція.
Клієнти російських банків (фізичні та юридичні особи) не зможуть відправляти в інші країни банківські перекази, а також отримувати їх.
Росіяни не зможуть розраховуватися за покупки картами Visa та Mastercard за кордоном, оскільки платіжні системи не матумить можливості обмінюватися інформацією з російськими банками.
Для розрахунків за кордоном росіянам доведеться користуватися картами емітентів інших країн, наприклад картами китайської платіжної системи UnionPay.
Відключення від SWIFT вплине на зовнішню торгівлю Росії, значно зростуть терміни та вартість проведення платежів за товари. Відповідно можливе виникнення дефіциту імпортних товарів.
Водночас, частка SWIFT у внутрішньобанківських переказах становить 20%. У Росії існує свій аналог цієї системи – Система передачі фінансових повідомлень (СПФС — Banknews). Її почали створювати в 2014 році, після анексії Криму та розвязання війни на Донбасі. У разі відключення РФ від SWIFT, внутрішньобанківський трафік буде переведено на цю систему.
До цієї системи підключені лише країни Євразійського економічного союзу: Білорусь, Вірменія, Казахстан та Киргизія.
Окрім того, доступ до неї мають дочки російських банків в Німеччині та Швейцарії. І тому РФ зможе через них проводити гроші від продажу нафти і газу у європейські країни.
(c) Юрій Віннічук

»Главная страница«

Оставить комментарий 358 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<