| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Импорт лекарств обложили НДС по ставке 20%

Міндоходів роз’яснило питання митного оформлення товарів згідно з Законом про запобігання фінансової катастрофи.

Міндоходів у листі від 04.04.2014 р. №7822/7/99-99-19-05-01-17 розглянуло кілька питання митного оформлення товарів, у зв’язку зі змінами, внесеними з 1 квітня Законом про запобігання фінансової катастрофи (далі — Закон).

1. Щодо порядку митного оформлення та оподаткування товарів, що надходять у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Законом, зокрема, передбачається:

— збільшення до 150 євро митної вартості товарів, операції з ввезення яких на митну територію України незалежно від обраного митного режиму є об’єктом оподаткування ПДВ;

— зменшення з 300 до 150 євро митної вартості товарів операції з ввезення яких на митну територію України у міжнародних поштових та міжнародних експрес-відправленнях є об’єктом оподаткування ПДВ.

У разі надходження товарів (за винятком підакцизних) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) протягом однієї доби у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 300 євро, митні платежі не сплачуються.

У разі якщо сумарна фактурна вартість товарів перевищує еквівалент 300 євро, їх оподаткування здійснюється таким чином:

для підприємств:

— мито — за ставками, визначеними Митним тарифом України (Закон від 19.09.2013 р. N 584-VII);

— податок на додану вартість — за ставкою 20 % відповідно до ПКУ.

для громадян:

мито — 10 % частини їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 300 євро та не перевищує 10000 євро;

податок на додану вартість — за ставкою 20 % відповідно до ПКУ.

2. Щодо порядку митного оформлення та оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України суб’єктами господарювання незалежно від обраного митного режиму

З урахуванням статті 277 Митного кодексу України об’єктами оподаткування митом є товари, що ввозяться на митну територію України, митна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро.

При цьому пп. 196.1.16 ст. 196 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ при ввезенні на митну територію України незалежно від обраного митного режиму визначено товар, митна вартість якого перевищує еквівалент 150 євро.

Таким чином, митне оформлення товарів, митна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро, але не перевищує 150 євро, здійснюється за умови письмового декларування у порядку, встановленому постановою КМУ від 21.05.2012 р. N 450. При цьому податок на додану вартість не справляється.

Митне оформлення товарів, митна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, здійснюється за умови письмового декларування та оподатковуються митом та ПДВ.

2. Щодо оподаткування лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Держреєстру лікарських засобів (у т. ч. аптечними закладам), а також виробів медичного призначення

Законом передбачається скасування пільг зі сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також виробів медичного призначення.

Запроваджена ставка ПДВ у розмірі 7 % застосовується по операціях з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Держреєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також з постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2011 року N 867 .

Таким чином, оподаткування ПДВ вказаної категорії товарів при ввезенні їх на митну територію України здійснюється на загальних підставах за ставкою 20% При цьому, у графі 36 «Преференція» митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа код звільнення не зазначається. У графі 47 «Нарахування платежів» використовується відповідний код способу розрахунку згідно з Класифікатором способів розрахунку, затвердженим наказом Мінфіну від 20.09.2012 року №1011.

 

Join the Forum discussion on this post

Оставить комментарий 1319 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<