Компанія Mastercard, Фонд Білла і Мелінди Гейтс та благодійна організація Wellcome направлять до 125 млн доларів США на стримування поширення COVID-19 шляхом виявлення, оцінки, розвитку і розширення масштабів лікування. Партнери прагнуть забезпечити рівний доступ до препаратів, у тому числі розширити їх поширення. Створений акселератор COVID-19 Therapeutics виконає функцію каталізатора, прискорюючи створення нових і оцінюючи наявні медикаменти і біологічні препарати як для негайного лікування пацієнтів з COVID-19, так і для боротьби з іншими вірусними патогенами в довгостроковій перспективі. Наразі не існує противірусних препаратів або імунотерапевтичних засобів широкого спектру дії для боротьби із новими патогенними мікроорганізмами, і жодного офіційно схваленого для застосування проти COVID-19.

Для швидкого старту програми Фонд Гейтсів і Wellcome виділять по 50 млн доларів кожен, а Фонд Mastercard Impact – до 25 млн доларів. Внесок Фонду Гейтсів є частиною анонсованої минулого місяця ініціативи, згідно з якою фонд планує виділити до 100 мільйонів доларів для глобальної боротьби з COVID-19.

«Такі віруси як COVID-19 поширюються дуже швидко, а розробка вакцини і засобів для їх лікування просувається дуже повільно, – зазначає Марк Сузман, генеральний директор Фонду Білла і Мелінди Гейтс. – Якщо ми хочемо убезпечити світ від таких спалахів як COVID-19, а особливо найбільш уразливі групи населення, нам необхідно знайти спосіб прискорити дослідження і розробку лікування. Це вимагає від влади, приватного бізнесу та благодійних організацій швидких дій і фінансової підтримки розробки».

Акселератор COVID-19 Therapeutics буде працювати з ВООЗ, органами державної влади, донорами та приватними організаціями, а також зі світовими регуляторами і інститутами, що здійснюють економічну політику. Акселератор матиме комплексний підхід – від розробки лікарських засобів до їх виробництва і розповсюдження. Обмін результатами досліджень, координація інвестицій та об’єднання ресурсів допоможуть прискорити дослідження. Саме така співпраця стала ключовою у боротьбі зі спалахом вірусу Ебола в 2014 році. За рахунок оперативного і гнучкого фінансування на основних етапах процесу акселератор сприяє появі нових лікарських і біологічних препаратів проти COVID-19 і інших можливих епідемій, забезпечуючи доступ до ліків в країнах з обмеженими ресурсами.

Акселератор COVID-19 Therapeutics буде працювати як спільна ініціатива донорів, спираючись на внутрішній досвід і досвід інших організацій. Він буде займатися кількома аспектами циклу розробки, щоб скоротити шлях від препаратів-претендентів до їх клінічних досліджень, використання і виробництва. Для ідентифікації складу препарату акселератор введе тристоронній підхід: випробування затверджених препаратів на ефективність лікування COVID-19, скринінг даних бібліотек тисяч сполук з підтвердженими даними про безпеку і розгляд нових експериментальних складів і моноклональних антитіл. Потім препарати або моноклональні антитіла, які пройшли первинний відбір, будуть розроблятися галузевим партнером. Ключовими партнерами стануть біотехнологічна і фармацевтична галузі, надаючи свої бібліотеки сполук і клінічні дані в рамках співпраці, а також свої знання і досвід в сфері реалізації ліків, який буде необхідний для розширення застосування ефективних препаратів і моноклональних антитіл. Паралельно з розробкою засобів для лікування COVID-19 Accelerator буде співпрацювати з регуляторами для узгодження критеріїв і розвитку виробничих потужностей в галузі. Прискорений шлях до забезпечення ефективних методів лікування пацієнтів складе близько року для препаратів, схвалених регулятором або претендентів з існуючими даними клінічних досліджень. Для сполук з обмеженими даними клінічних досліджень цей термін буде більший.

Доктор Джеремі Фаррар, директор фонду Wellcome, розповідає: «Коронавірус є безпрецедентною глобальною загрозою, і ми повинні сприяти міжнародному співробітництву в розробці методів лікування, швидкої діагностики і вакцин. Наука рухається проти COVID-19 з феноменальною швидкістю, але для того, щоб його випередити, нам потрібно більше інвестицій, і ми повинні забезпечити координацію досліджень. Акселератор дозволить нам зробити все це для створення потенційних методів лікування, забезпечивши підтримку в дослідженні, розробці, оцінці і виробництві препаратів. COVID-19  це надзвичайно складне інфекційне захворювання, але ми довели, що за допомогою міжнародного співробітництва ми можемо боротися з подібними спалахами. Ми повинні прагнути максимізувати зусилля в опорі COVID-19 і зробити результати нашої роботи доступними для всіх. Інвестувати зараз, в умовах ризику, і об’єднувати зусилля  життєво важливо, якщо ми хочемо змінити хід цієї епідемії. Ми запрошуємо охочих приєднатися до нас в цій боротьбі».

Незважаючи на те, що противірусні препарати схвалені для зниження тяжкості сезонного грипу і лікування ВІЛ, серед інших вірусних захворювань, жоден з них не продемонстрував ефективності проти нинішньої епідемії. Однією з причин відсутності ефективних методів лікування є той факт, що продукти можуть довго виходити на найближчі ринки, що уповільнює або заважає їх дослідженню і комерційній розробці. Мета акселератора COVID-19 Therapeutics – допомогти, об’єднавши ресурси та досвід для зниження фінансових і технічних ризиків для вчених, біотехнологічних і фармацевтичних компаній, у той же час зробивши ці продукти доступними для людей з низьким рівнем доходів. Досвід фармацевтичних компаній буде критично важливим для виявлення, дослідження та комерційного виробництва успішних препаратів.

«Ми пишаємося своєю участю у такій важливій ініціативі щодо боротьби з коронавірусом COVID-19 на підтримку нашого зобов’язання росту інклюзії, – прокоментував Майк Фроман, віце-президент Mastercard. – Цей глобальний виклик не тільки є ризиком для здоров’я і безпеки населення по всьому світу, а й створює потенційну загрозу економічній життєздатності мільйонів людей, підприємств і організацій. Наш досвід у розвитку фінансової інклюзії показав важливість об’єднання партнерів, які привносять не тільки свій капітал, але і додаткові активи, вміння і навички. Ми закликаємо інших партнерів, зацікавлених у розвитку інклюзії, приєднатися до цієї ініціативи».

(c) Banknews