| RSS

accounting outsourcing in ukraine

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг та рейтинг інвестиційної привабливості Білоцерківської міської територіальної громади

28 Декабрь, 2021 | Нет комментариев | Размещено в инвестиции, рейтинги, Украина

Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу Білоцерківської міської територіальної громади на рівні uaА- з прогнозом «у розвитку» та рейтингу інвестиційної привабливості на рівні invА+

Такі рівні рейтингів відображають високу спроможність громади розраховуватися за своїми зобов’язаннями та високу інвестиційну привабливість. Прогноз «у розвитку» вказує на високу вірогідність зміни кредитного рейтингу протягом року. На даний час такий прогноз застосовується до усіх суб’єктів рейтингування муніципального сектору. Він обумовлений посиленням невизначеності щодо дії органів влади і господарюючих суб’єктів на тлі загострення епідеміологічної ситуації в Україні та світі. Позначення «+» та «-» вказують на проміжні категорії рейтингів відносно основної категорії.

При оновленні рейтингів було враховано:

1. Структуру економічного комплексу громади та динаміку ключових показників
Біла Церква має достатньо диверсифіковану економіку, потужний промисловий комплекс та розвинену торговельну мережу. В місті функціонує 539 промислових підприємств. За кількістю промислових підприємств переважають: підприємства з виробництва металевих виробів (62 компанії або 11,5% активних підприємств), підприємства з виробництва харчових продуктів (55 компаній або 10,2%), підприємства з виробництва гумових і пластмасових виробів (46 компаній або 8,5%).
Здійсненням зовнішньоекономічних операцій в І півріччі 2021 року займалось більше 90 підприємств різних форм власності, які експортували товари в 54 країни світу. Громада добре забезпечена закладами торгівлі, ресторанного господарства, а також закладами з надання послуг. Станом на 01.07.2021 р. у місті діяло 12 ринків та 2 торгівельні майданчика, 638 продовольчих магазинів, 728 непродовольчих магазинів, 263 заклади ресторанного господарства.

2. Ефективність фінансової політики та показники бюджету
За результатами І півріччя 2021 року план власних доходів бюджету громади за загальним фондом було виконано на 110,1%, план за спеціальним фондом — на 260,6%. Обсяг власних доходів громади за 6 міс.2021 року склав 736,54 млн грн (+30,37% або +171,59 млн грн. у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року). Бюджет Білоцерківської МТГ станом на 01.07.2021 р. продемонстрував високий рівень ліквідності. За підсумками І півріччя 2021 року, співвідношення обсягу залишків на рахунках загального фонду до видатків загального фонду складало 17,96%, за спеціальним фондом показник ліквідності становив 16,49%.
За результатами I півріччя 2021 року профіцит бюджету Білоцерківської МТГ склав 64,33 млн грн. При цьому профіцит загального фонду склав 110,79 млн грн, а дефіцит спеціального фонду дорівнював 46,46 млн грн. Станом на 01.07.2021 р. загальна сума прямого боргу складала 30,24 млн грн (1,71% від планових доходів на 2021рік). Тобто, пряме боргове навантаження є низьким. Кредитні кошти залучені в національній валюті, що нівелює чутливість до валютного ризику. Також позитивним фактором є довгостроковий період погашення кредиту та відсутність пікових навантажень із виплат. Станом на 01.07.2021 р. запозичення, гарантовані міською радою, відсутні.

3. Інвестиційний потенціал Білоцерківської МТГ
Перевагами географічного положення громади є близькість до столиці (80 км) та вигідне розташування на перетині автомобільних та залізничних шляхів, що доповнюється зручною транспортною та логістичною інфраструктурою. Поблизу міста наявні родовища корисних копалин: суглинку, граніту, гранодіориту, піску, мінеральних радонових вод. В місті наявна необхідна інфраструктура для культурного, оздоровчого, подієвого, екстремального та ділового туризму. Конкуренція для бізнесу та вартість трудових ресурсів є помірною.
Територія громади має вільні площі для подальшої розбудови міста та розміщення нових підприємств та житлових районів, що закладено в Генеральному плані. У власності територіальної громади перебуває певна кількість об’єктів, що становлять комерційний інтерес та можуть бути приватизовані або надані в оренду. Міською владою щорічно спрямовуються кошти на реалізацію заходів у сфері енергоефективності. У житлово-комунальному господарстві міста частково проведено модернізацію систем тепло- та водопостачання підприємств житлово-комунального господарства. Також впроваджуються заходи з встановлення енергозберігаючого обладнання та технологій.
В Білоцерківській МТГ створено інфраструктуру розвитку підприємництва, в тому числі, функціонують 2 індустріальних парки: «Біла Церква 1» та «Біла Церква 2». В перспективі планується відкриття парку «Біла Церква 3». Управляюча компанія «Індастріал парк Менеджмент» бере на себе вирішення організаційних і господарських питань, даючи можливість резидентам парків зосередитися на оптимізації виробничих процесів. Крім того, здійснюється робота в напрямку створення наукового парку та першого в Україні екоіндустріального парку. У 2019 році комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» подало заявку на участь в міжнародному проєкті «Глобальна програма з екоіндустріальних парків», адже фактично працює за аналогом керуючої компанії індустріального парку.
В серпні 2021 року відбулося обговорення результатів оцінки індустріального парку КП БМР «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс», виконаної експертами Центру ресурсоефективного та чистого виробництва у рамках Глобальної програми з екоіндустріальних парків. Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс відповідає більше, ніж половині ключових показників, застосованих до екоіндустріальних парків та має значний потенціал для досягнення решти орієнтирів у найближчі декілька років, зокрема в період активного виконання Проєкту.
Значна увага приділяється організації комунікації з потенційними інвесторами. Затверджено програму залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2021-2023 роки. Центром підтримки інвесторів виступає комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви».

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від структурних підрозділів Білоцерківської МТГ, у тому числі: показники соціально-економічного розвитку, статистичні дані, казначейська звітність, програмні матеріали, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

(c) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 308 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<