| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Закон про фінансовий моніторинг – які зміни та спрощення відбудуться?

28 Апрель, 2020 | Нет комментариев | Размещено в банк

Із 28 квітня 2020 року набувають чинності нові вимоги для здійснення платежів відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». 

Загалом значно спрощуються вимоги фінансового моніторингу для більшості клієнтів банківської системи України. Сподіваємося, відповіді на можливі запитання допоможуть вам в усьому розібратися.

Чи треба пояснювати джерела надходження коштів?

Нові вимоги нічого не змінюють у цьому питанні.

Банк уже Вас ідентифікував як клієнта, ми знаємо Вашу активність та звичні платежі. У разі, якщо активність на рахунку буде незвичною для Вас, то ми переконаємося, що це точно Ви здійснюєте операцію.

Навіщо тоді вводили ці вимоги?

Треба наголосити, що закон не є новим, а його норми діють впродовж багатьох років. Нова редакція впроваджує вимоги  ризик-орієнтованого підходу у роботі з клієнтами та гармонізує українське законодавство з вимогами європейського законодавства у сфері протидії легалізації коштів та фінансуванню тероризму. Ризик-орієнтований підхід означає, що банки будуватимуть свою роботу та розподіляти глибину аналізу операцій чи клієнтів, в залежності від рівня ризику.

Як змінюється підхід до великих операцій?

Насамперед, нові вимоги закону підвищують зі 150 тис. грн до 400 тис. грн порогові значення операції та зменшують перелік ознак операцій, за якими вимагається звітування. Підхід банків до аналізу великих операцій суттєво  змінюватися не буде.

Якщо я буду переказувати більше 400 тис. грн і не зможу підтвердити джерела надходжень?

Набуття чинності нової редакції закону нічого не змінює у підходах банку. Відкриваючи рахунок, клієнт надає банку інформацію про себе, про свої доходи тощо. Банк щодня спостерігає та знає історію операцій клієнта і розуміє, які є звичними для нього. Тож тільки якщо йдеться про нетипову операцію, яка не відповідає фінансовим можливостям клієнта, тоді банк звернеться за відповідними поясненнями. Якщо обсяг операції невластивий для клієнта, буде проведено додатковий аналіз.

Чи є обмеження по роботі з терміналами?

Так, всі пристрої з функцією прийому готівки – термінали самообслуговування, банкомати (далі – ПТКС) до кінця року мають бути обладнані спеціальними зчитувачами для ідентифікації. Якщо таких немає, то сума внесення готівки може становити не більш 5 тис. грн. Крім:

сплати комунальних послуг, оплати податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми);

сплати кредиту до 30 тис. грн.

 

Чи потрібна додаткова ідентифікація для переказів між картками, в мережі інтернет, в магазинах?

Ні, не потрібна. Ви як власники карток та клієнт банку можете робити всі звичні для Вас операції.

Як можна отримати переказ SWIFT на картку?

SWIFT – це переказ коштів у іноземній валюті, який здійснюється між рахунками вже ідентифікованих клієнтів. Якщо банку такий переказ здається незвичним і у нього виникнуть запитання – у клієнта можуть запитати додаткову інформацію щодо суті операції.

Чи є ліміти на валютний переказ?

Оскільки йдеться про валютний рахунок наявного та уже ідентифікованого клієнта банку, жодних лімітів на зарахування коштів на рахунок законодавством не встановлено. Як і раніше, жодних лімітів та обмежень на зарахування на рахунок коштів, перерахованих із-за кордону, валютним законодавством чи законодавством з фінансового моніторингу не встановлено.

Чи потрібна ідентифікація для переказів Western Union?

Так, оскільки це готівковий переказ, то при здійсненні цієї операції необхідно ідентифікувати та верифікувати платника. Тобто клієнту треба мати з собою паспорт та пояснити що це за платіж – наприклад, зазначити у реквізитах, що це допомога родичам.

Чи можна робити платежі на благодійні цілі до 10 тис грн?

Ви можете продовжувати робити такі платежі, як Ви звикли.

(c) Banknews по матеріалам Райффайзен Банк Аваль.

»Главная страница«

Оставить комментарий 310 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<