| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Форум

Добро пожаловать, гость 

Показать / спрятать

Добро пожаловать, гость! Для участия в форуме требуется регистрация.





Страниц: [1]
Автор Тема: УКБС относительно финмониторинга
гость

Сообщения: 111
Permalink
Сообщение УКБС относительно финмониторинга
 February 17, 2013, 21:21
Цитата

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» надала Національному банку України пропозиції щодо окремих питань банківської діяльності, які на даний час залишаються невирішеними і потребують врегулювання у нормативно-правових актах регулятора. Це дозволить усунути штучні ускладнення у роботі банківських установ та вирішить наявні законодавчі колізії.
Так, у зв’язку із прийняттям низки нових законодавчих норм виникла нагальна потреба узгодження з ними нормативно-правових актів НБУ. Мова йде, зокрема, про необхідність приведення чинних норм НБУ у відповідність до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».
Адже, згідно до вимог ст. 9 даного Закону, суб’єкти первинного фінансового моніторингу не зобов’язані зазначати реквізити свідоцтва про державну реєстрацію при ідентифікації резидентів-юридичних осіб, в той час як регулятивні норми НБУ (зокрема, «Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», затверджене постановою НБУ від 14.05.2003 р. № 189) в даній ситуації навпаки вимагають від банків обов`язково вказувати серію та номер свідоцтва про державну реєстрацію, а також повне найменування органу, що його видав, та дату реєстрації.
Крім цього, УКБС звернув увагу регулятора на необхідності запровадження однакових критеріїв у сфері валютного контролю та фінансового моніторингу при визначенні операцій, які передбачають імпорт резидентами робіт або послуг без їх увезення з-за кордону на територію України. Так, на сьогодні існують різні тлумачення щодо основного критерію при визначенні банками даних операцій для цілей валютного контролю та складання звітності. Згідно до одних роз’яснень регулятора (лист НБУ від 29.12.2008 р. № 28-311/4334-18702) таким критерієм є споживання послуг (робіт) за межами України, а відповідно до інших (лист НБУ від 27.11.2012 р. № 48-106/2714-11225) – лише факт їх надання без прив’язки до місця споживання.
УКБС також зазначив про невідповідність норм Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах (постанова НБУ від 12.11.2003 р. № 492) в частині переліку документів клієнтів-суб’єктів господарювання для відкриття поточного рахунку новим вимогам Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (від 24.05.2012 р. № 4839-VI), що набув чинності з 17.12.2012 р.
«Врахування пропозицій УКБС дозволить вдосконалити нормативно-правову базу у сфері банківської діяльності відповідно до загальних вимог законодавства України, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це дозволить уникнути ситуацій, коли норми різних нормативно-правових актів містять протилежні тлумачення та норми, що створює штучні перешкоди у діяльності банківських установ».

Страниц: [1]
Mingle Forum by cartpauj
Версия: 1.0.34 ; Страница загружена за 0.024 секунд.

(с) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий
4133841 просмотров, 2915 - сегодня

Комментарии закрыты.





<