| RSS

accounting outsourcing in ukraine

Градобанк

МФО: 300078
Наименование по реестру НБУ: Акціонерне товариство `Градобанк`
Код ЕДРПОУ: 09808132
Дата регистрации: 09.10.1991 рег. № 23
Местонахождение головного офиса: Киев
Телефон: (044) 537-75-17, 537-75-18
Адрес ЭП НБУ: UIIE

«Градобанк» был основан в октябре 1991 года, и в начале 90-х годов уже считался одним из ведущих банков Украины. В марте 1997 года в отношении председателя правления «Градобанка» Виктора Жердицкого было возбуждено уголовное дело по ст. 167 (халатность), а в июле того же года – по ст. 165 ч. 2 (злоупотребление служебным положением).

Банк находится в состоянии ликвидации.
Дата начала процедуры ликвидации: 14.07.2000 г.
Адрес ликвидатора: 01135, Киев, ул. Дмитриевская, 71/7
Ликвидатор: Львова Ирина Владимировна
Телефон: 044 537 75 17

(с) Banknews

До 1996 року «Градобанк» входив у десятку найбільших банків України (кредитні вкладення «Градобанку» на той момент становили понад $ 250 млн). Найбільша частка інвестицій банку припадає на дочірнє підприємство «Градобанку» — ТОВ «Хорда», яку очолював Ігор Діденко. Основна увага Жердицького і Діденка була направлена на цементні заводи. ТОВ «Хорда» володіла п’ятьма цементними заводами. У 1993–1995 роках «Хорда» виділяє понад $ 20 млн на оптимізацію основних виробничих потужностей Кам’янець-Подільського цементного заводу. У 1996 році «Градобанк» отримує контроль над Миколаївським цементним заводом у Львівській області — друге за розміром підприємство цементної галузі в Україні.

У 1997 Миколаївським цементним заводом зацікавилася французька фірма «Lafarge» (один з найбільших виробників цементу на європейському ринку), яка скуповувала підприємства по всій Східній Європі. З посиленим інтересом «Лафаржа» до українського заводу й пов’язують подальший арешт Віктора Жердицького (12 березня 1997 року, в Україні) — хоча офіційно пізніше Жердицькому інкримінували «махінації з грошима, виділеними урядом Німеччини як компенсація українським остарбайтерам (за примусові роботи в Німеччині в 1941–1945 роках)».

Преса повідомляла, що нібито в офіс «Градобанку» приходили представники «Лафаржа» і пропонували допомогу у звільненні Жердицького за умови, що «Градобанк» і «Хорда» не перешкоджають тому, щоб «Лафарж» придбав контрольний пакет акцій «Миколаївцементу». Ігор Діденко, який (після арешту Жердицького) взяв на себе всі функції по захисту підприємства, відмовився. І програв. Повідомлялося, що на боці «французьких інвестицій від Ляфаржа» виступали прем’єр-міністр Валерій Пустовойтенко і віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Зокрема, Сергію Тігіпку в листопаді 1997 року була вручена вища нагорода Франції — Орден Почесного Легіону (за економічне співробітництво з Францією).

Діденко розповідав цю історію в таких словах:

«Коли Жердицький займався цементною галуззю, його основним конкурентом був „Лафарж“. Вони („Лафарж“) мали прямий вихід на Кучму; Ширак зустрічався з ним (з Кучмою) досить регулярно». «Мої об’єкти, які забрали повністю — це цементна галузь. Комбінація „усмішка Ширака в обмін на прихильність Кучми“ призвела до того, що у групи „Хорда“ були вилучені акції п’яти цементних заводів. На сьогодні це потужні бізнес-структури, їх забрали незаконно. Оскільки це робилося із залученням Фонду держмайна, то при наявності політичної волі до цих питань треба повертатися. Хоча де-факто їх забирали в „Градобанку“, який, в свою чергу, захопив їх у „Хорди“ за неповернені кредити. Зараз я не знаю, чи існує взагалі „Градобанк“. Однією з причин, чому французькому „Лафаржу“ вдалося заволодіти нашим цементним комплексом, є те, що з нами не розрахувалися споживачі цементу. Найбільшим боржником був „Київміськбуд“, вічно очолюваний Володимиром Поляченком. Їх куратором, який повністю визнавав борги — в 5 мільйонів доларів зразка 1993 року! — був заступник мера Омельченко. Але після його призначення першим керівником міста (мером Києва), Омельченко просто зник з процесу спілкування. Дуже шкода, що люди такого рівня мають здатність банально „кидати“ бізнесменів. І я дуже співчуваю довірливим вкладникам, які можуть потрапити в пастку фінансово-будівельної піраміди в Києві».

Через півроку (восени 1997) Жердицького випустили з СІЗО без суду. Справу закрили. Через кілька місяців, в березні 1998, Жердицький був обраний «народним депутатом парламенту України» і отримав депутатську недоторканність — проте обраний він був у Закарпатській області, яка вважалася вотчиною Медведчука (керівника адміністрації президента Кучми), і таким чином, почав конкурувати з Медведчуком.

(с) Wikipedia, 29.10.2019

Полный список ликвидируемых банков на конец 2012 года.

»Главная страница«

Оставить комментарий
16550 просмотров, 1 - сегодня
Follow Discussion

6 комментариев to “Градобанк”

  1. Николай:

    Добрый день. Занимаюсь научной работой по изучение истории, становления и развития акционерных банков страны. Подскажите пожалуйста, если у кого то есть в наличие или изображения акций и облигаций украинских акционерных коммерческих банков, в том числе и ликвидированных. Желательно с обоих сторон. Готов рассмотреть вопрос об их приобретения для собственной коллекции. Моя почта — sveta.coins@mail.ru

Оставить комментарий





<