| RSS

accounting outsourcing in ukraine

100 днів: результати Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%»

462 кредити на загальну суму трохи більше четверть мільярда гривень (283,5 млн грн) і дев’ять банків-партнери — такими є результати реалізації Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» станом на 15 травня 2020 року. 

Загальний обсяг заявок на кредитування за держпрограмою за останній місяць збільшився на 10% до 19,1 млрд. грн. 87% наданих кредитів будуть погашатися у термін від 3 до 5 років, 12% — видані на срок від 1 до 3-ьох років і лише 1% строком до 1 року.

Найбільш підготовленими до такої державної програми мікро- та малого бізнесу виявились аграрії. 57% виданих банками-учасниками Програми кредитів були саме для підприємств галузі сільського господарства. Також серед активних позичальників є представники зі сфери торгівлі та виробництва – 17%. На третьому місці – промисловці. 6% кредитів були видані для підприємців, які займаються промисловою переробкою.

В регіональному розрізі найбільш дієвою Програма «Доступні кредит 5-7-9%» виявилась у Кіровоградській (9%) та Вінницькій областях (9%). На другому місті – Полтавська область (7%). Лише трохи відстали від лідерів – підприємці Черкащини (6%) та Хмельниччини (6%).

Сотні підприємців вже отримали підтримку в розбудові бізнесу. Однак, на жаль, тисячі отримують відмови від банків-партнерів. Так, станом на 15 травня 1241 заявка була відхилена. Серед найпоширеніших причин відмови – необґрунтованість бізнес-плану (26%), недостатня кредитоспроможність (22%), ділова репутація (20%).

Днями Фонд розвитку підприємництва планує підписати договори про співробітництво практично з усіма банками, які були погоджені Радою Фонду розвитку підприємництва. Після цього, Програма буде впроваджуватись через 17 уповноважених банків, які є лідерами у кредитуванні МСБ на банківському ринку України.

Сьогодні скористатися підтримкою Програми «Доступні кредити 5-7-9%» вже можуть клієнти Укргазбанк, Ощадбанк, Приватбанк, Укрексімбанк, Банк Львів, Банк ПУМБ, Банк Альянс, Райффайзен Аваль, ТАС Комбанк, Банк «Восток» і Кредо Банк.

Нагадаємо, що урядом було підвищено ліміт доступного кредиту під 5-7-9% з 1,5 млн. грн. до 3 млн. грн., а також було розширено інвестиційні цілі, на які підприємець може отримати позику в межах Програми. Програму також було доповнено антикризовим пакетом для підтримки мікро—та малого бізнесу на час дії карантинних заходів введених урядом для подолання в Україні пандемії Covid-19.

Державна кредитна програма «Доступні кредити 5-7-9%» запроваджена за ініціативи Президента України з метою спрощення доступу мікро та малого бізнесу до банківського кредитування. Контроль за реалізацією програми покладений на Фонд розвитку підприємництва (ФРП). ФРП є фінансовою установою, засади для функціонування якої були закладені ще в 1996 році в рамках реалізації програми Федерального Уряду Німеччини «ТРАНСФОРМ» з підтримки процесу реформ в Україні.

ФРП був створений під назвою «Німецько-Український фонд» на підставі Указу Президента України від 01 червня 1998 року № 574/98 та постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1999 року № 628. Згідно з наказом Міністерства фінансів України № 5 від 11 січня 2020 року було змінено найменування фонду на «Фонд розвитку підприємництва». ФРП є правонаступником всіх прав та зобов’язань Німецько-Українського фонду.

Єдиним учасником ФРП є Уряд України в особі Міністерства фінансів України.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства здійснює підтримку програми «Доступні кредити 5-7-9%» в частині освітніх програм для підприємців, які хочуть стати учасниками програми.

(с) Banknews

»Главная страница«

Оставить комментарий 556 просмотров, 1 - сегодня |

Оставить комментарий





<